Fördelar för miljön

Idag är nästan alla medvetna om klimathotet. Det finns många saker man som privatperson kan göra för att underlätta för miljön. Du kan konsumera mer medvetet, vara noggrann med att sopsortera, tänka på hur du reser och även hur du bor. Är du bekant med solenergi sedan tidigare vet du säkert redan om fördelarna. Solenergi kallas även för solel och är just vad det låter som – elektricitet som utvinns av solens energi. Det är ett smart sätt att använda de resurser som finns och värna om miljön runtomkring oss människor.

Miljön får hjälp av solel

Miljön behöver dig

När det handlar om miljön lever människan och naturen i symbios. Det betyder att vi är beroende av varandra för att existera. Människan har dock kommit att få en starkt negativ påverkan på vårt klimat av många olika anledningar. Våra fabriker spyr ut miljöfarligt avfall, människans flygresor förorenar luften med koldioxid och vissa slänger plastartiklar i pappersåtervinningen. Somliga klimathot kan verka mer banala än andra men de har alla en sak gemensamt – naturen får lida. Genom förhöjd medvetenhet kan den onda spiralen stanna av.

Ett sätt att förbättra för miljön är att välja miljövänliga alternativ. Det är till exempel klimatsmart att köpa ekologiskt odlade frukter eftersom det innebär att producenterna har försökt minimera användandet av kemikalier i framställningen. Har du tänkt på hur äpplen och bananer kan hålla sig fina så länge i affären? Det beror ofta på kemiska tillsatser. Genom att handla hem ekologiska bananer sänder du som konsument ett meddelande till din mataffär och producenterna – vi vill ha miljövänliga alternativ. Samma sak gäller vid valet av el.

El som el

El som el, kanske du tänker. Man kan verkligen fråga sig hur man egentligen kan veta skillnaden på vad som är miljövänlig el och inte. Allt ser ju likadant ut när det kommer till el – vi ser bara kontakten i väggen. Det är dock skillnad på olika typer av el. Solel är el som utvinns enbart av solens strålar. Människan använder sig redan av solenergi eftersom den utgör grunden för vår existens och med solel får du el som är bättre både för dig och för miljön.

Under ett år utstrålar solen i genomsnitt 1350 watt per kvadratmeter på jorden. Det är en stor mängd energi, även om den varierar utifrån lutningen och atmosfärens täthet. Här uppe i norr får vi till exempel en mindre dos solenergi, eftersom vinkeln är flackare om man jämför vid ekvatorn. Alla dessa watt går att översätta till solenergi med hjälp av solceller. Solceller syns ofta ovanpå tak, där de är sammansatta i så kallade solpaneler. Om du vill hjälpa miljön varje dag är solel ett bra alternativ.

Solen hjälper miljön

Miljön är ett hett ämne som det ständigt diskuteras och debatteras om. De flesta är överens – det finns ett klimathot och det måste vi människor ta på allvar. Som privatperson kan man hjälpa naturen genom att vara medveten om sina egna val. Välj till exempel ekologiska bananer i mataffären och handla inte mer mat än du kommer äta upp. Ett smart sätt att stötta naturen är att gå över till att använda solel, om det är möjligt. Solen är en naturlig kraftkälla som hjälper klimatet utan att utsätta det för skada.