Information om solen

Du ligger vid vattnet och lyssnar på vågorna som rullar in mot klipporna och stranden. Solen värmer på huden och du kisar upp mot den klarblå himlen. Sjöfåglarna flyger fram och tillbaka över vattenytan. Ibland dyker de ner i vattnet och fångar en fisk som hämtar luft vid ytan. Livet är så där bra och härligt som det är en varm sommardag. Solen, tänker du, är den bara stor, gul och varm? Du rullar över på mage, plockar fram mobilen och mumlar för dig själv: ”-Jag måste ta reda på mer om vår sol”.

Solen bidrar bland annat till fenomen som sprakande och spektakulära polarsken

Solen är en medelstor stjärna

Solen, som är en stjärna, bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan. Ett moln av gas och stoftpartiklar i vår galax Vintergatan drogs samman och smälte ihop till ett glödande klot, vår sol. Jorden, eller Tellus som vår planet också kallas, är en av åtta planeter och fem dvärgplaneter som rör sig i en oval omloppsbana runt den självlysande himlakroppen. Vårt planetsystem befinner sig i utkanten av Vintergatan och det tar solsystemets centralkropp 240 miljoner år att ta sig ett varv runt Vintergatans centrum. Som jämförelse behöver jorden bara ett år, 365 dagar, för att klara av ett solvarv.

Solstrålar är en förutsättning för allt liv på jorden. Utan dem hade temperaturen sjunkit till den absoluta nollpunkten, −273,15 °C, och alla levande organismer hade dött ut. Människorna hade upphört att existera redan vid betydligt färre minusgrader. Solen bidrar också till en hel del intressanta fenomen på jorden som till exempel polarsken, eller norrsken och södersken som det kallas i vardagligt tal. Polarsken uppstår när elektriskt laddade partiklar i hög hastighet kraschar in i jordens atmosfär. Norrsken och södersken som vid normal solaktivitet bara kan ses i trakterna runt polcirklarna, är en spektakulär och färgsprakande upplevelse på himlavalvet.

Mytologi och religion

Människan förstod tidigt att solen kunde påverka det vardagliga livet. Kanske är det därför som så många forn- och nutida religioner har solgudar. Om man inte höll sig väl med solguden kunde han eller hon straffa människorna med långa torrperioder och missväxt. Solstrålarna kunde både värma upp och överhetta marken och bostäderna. Idag drar vi åter nytta av energin som går att utvinna ur solens strålar och Det blir allt billigare att installera solceller privat. Numera går det att hantera torka i I-länderna men U-länderna drabbas fortfarande av långa torrperioder med svår missväxt och utbredd svält som följd.

Solen dyrkades dock inte som en gud i den nordiska mytologin utan var istället ett av de fyra elementen, eld. Man bad till ljusguden Balder och asynjan Sol. Sol var en gudinna vars uppgift var att köra vagnen Alfrödull, som solklotet låg i, över himlavalvet varje dag. Hästarna Arvaker och Allsvinn drar vagnen som jagas av vargen Skoll. Skolls bror Hate jagar i sin tur månen. Vargbröderna vill sluka de båda kloten, vilket de också kommer lyckas med när Ragnarök inträffar. En liknande berättelse, Solsagan, finns också som hällristningar på olika håll runt om i Skandinavien.

En stjärna som har dyrkats genom årtusenden

Utan vår värmande stjärna solen kan vi inte existera. Människan har under hela sin existens dragit nytta av de positiva effekterna från solstrålarna. Solsagan finns i flera olika kulturer och grunden i berättelsen är densamma oavsett vilken kultur den kommer ifrån. Solklotet har dyrkats som en gud eller varit ett av de fyra elementen, eld. Kisa lite extra mot himlen nästa gång det är strålande solsken, kanske kan du få syn på vagnen som Sol kör och som vargen Skoll jagar.